Voor Beginners

De Beginselen van het triken

Wat is het heerlijk om met de motor rond te toeren langs heuvelachtige plattelandswegen, gedragen door de wind. Een waar genot dat je maar al te graag wil delen met vrienden, je gezin of gewoon met je partner. Niet iedereen is echter overtuigd van een motor, of zelfs van tweewielers in het algemeen. Vooral mensen die voor het eerst passagier zijn en zich moeten plooien naar de bestuurder kunnen zich hierbij oncomfortabel voelen. Hoewel het soms een kwestie is van vertrouwen in de bestuurder, zijn het vooral de risico’s ten gevolge van andere weggebruikers die angst inboezemen. In die mate zelfs dat sommigen dit soort leuke momenten liever aan zich laten voorbij gaan, hetgeen zeer jammer is.

Er is echter een alternatief. Voor wie het motorrijden niet kan laten maar toch met de hierboven beschreven gevoelens kampt, bieden een aantal constructeurs merkwaardige machines die de organen van een motor rijmen met die van een wagen. Voornamelijk de Duitse constructeurs Boom, met de Mustang en Rewaco met de RF1, nemen het voortouw wat betreft marktpositie van Trikes.

Trikes zijn een hybride oplossing die tegelijk het rijplezier van de motor en de geruststellende stabiliteit van de wagen bieden. Geen enkele reden meer om jezelf het gevoel van vrijheid te ontzeggen, temeer omdat deze machines, die vroeger eerder het werk waren van prettig gestoorde knutselaars, inmiddels uitgegroeid zijn tot volwaardige vervoersmiddelen van erkende constructeurs die hun plek in de wereld van automobiel en motor opeisen.

Historiek

Er zijn twee types trikes die we momenteel kunnen onderscheiden (we gaan het gemakshalve niet hebben over de offroad modellen):

1.      De Bike conversie. Deze trikes lijken zeer sterk op een motor maar dan met achteraan of vooraan 2 wielen in plaats van één. Dit type trike duikt voor het eerst op in 1932 als service voertuig van Harley Davidson. Deze werd ontworpen uit noodzaak om gereedschap te vervoeren om depannages uit te voeren.
Hieruit zijn achteraf de moderne bike conversions gegroeid waarvan de Can-Am Spyder (hieronder afgebeeld) het bekendste voorbeeld is

 

2.      De "Chopper” Trike. Deze vindt zijn oorsprong in het motorrijders milieu als zelfbouwprojecten van motorrijders die door een fysieke beperking een alternatief voor de tweewieler zochten. Deze maken meestal gebruik van een auto motor. Intussen is een trike al lang niet meer voorbehouden voor mensen met een beperking en is er een zeer breed publiek van trike liefhebbers ontstaan, dat samen met de bouw van de trikes is mee geëvolueerd. We hebben het hieronder verder over dit type trike.

 

Techniek

Als vreemde mengeling tussen motor en auto koppelt de trike de voorvork van de eerste aan wat lijkt op de achteras van de laatste met onafhankelijk opgehangen wielen. In beide gevallen wordt de schokdemping toevertrouwd aan gasdempers. Ook voor de opstelling van de bedieningsorganen kun je van een mengeling spreken. Je herkent zo het stuur van een motor, met rechts een gashendel. Verder is echter alles opgesteld zoals in een auto: ontkoppelen doe je met de linkervoet , remmen (voor en achteraan) met de rechtervoet, de versnellingspook staat in het midden of langs de linkerflank. Verder op de linkerflank vindt je zelfs een weinig bevallige handrem. Achteraan is een echte koffer van meer van 200 liter te vinden. Dat is behoorlijk veel, en een bijkomend voordeel van trike rijden.

Terwijl de trikes vroeger werden opgebouwd rond de bekende luchtgekoelde viercilinder-boxer van de kever, net als in de VW in achteroverhang gemonteerd, kiest de constructeur van vandaag voor aandrijfgroepen van ford, Peugeot of Mitsubishi. Rewaco schakelt levert vanaf 2019 enkel nog de Mitsubishi 1.5l met 7-traps automaat van punch power train (van Belgische makelij). Boom biedt dezelfde combinatie aan vanaf 2019 maar houdt ook nog de handgeschakelde versie met Ford motor in het gamma.

Wat betreft vermogen is er voor elk wat wils met versies van 110, 140 en 177 pk.

Deze motoren klinken heel wat minder sexy dan een kever of V-Twin, maar zijn wel flink schoner zodat Boom en Rewaco trikes al kunnen voldoen aan toekomstige uitstootnormen. Ze bieden ook voldoende vermogen voor stevige acceleraties bij het inhalen en blijven daarbij redelijk zuinig.

Qua schoeisel ligt er vooraan een motorband en achteraan liggen twee autobanden, maar dan  eerder die van een sportwagen.  

Verder zijn er een aantal subtiele verschillen tussen de merken zoals de zachtere vering en grotere kofferruimte op de Boom en het sportievere uitzicht van de Rewaco.

     

 Boom Mustang                                             Rewaco RF1

Rijgedrag

Rijden met een voertuig als dit vergt enige voorzichtigheid. Vanuit het standpunt van doorsnee automobilist betekent de centrale bestuurderspost dat je logischerwijze in het midden van je rijstrook gaat rijden, maar voor een ervaren motorrijder ligt dat anders, want die heeft altijd geleerd om op twee derden van het vak te rijden om op kruispunten voertuigen van rechts te zien komen. Je moet dus al je reflexen vergeten, en dat is niet gemakkelijk. Je moet ook rekening houden met de breedte van de achtertrein, vooral dan op smalle plaatsen, zoals ter hoogte van wegwerkzaamheden en wegversmallingen, waar je soms niet meer dan een handvol centimeters over hebt.

Ondanks zijn configuratie met drie wielen, die meer stabiliteit laat vermoeden dan een motorfiets, kunnen we ons goed inbeelden dat dit voertuig zou kunnen steigeren of omkantelen. Gelukkig wordt dat verhindert door de lange wielbasis in combinatie met de opstelling van de motor centraal achterin, in tegenstelling van de oude kevermotor die achter ophanging werd geplaatst.

Wanneer je hem tot het uiterste opjaagt, bereikt de trike zijn grenzen door te gaan ondersturen, zoals een auto en zet zich zelfs redelijk dynamisch op zijn ophanging. Dat blijft zo, zolang je beide handen op het stuur kunt houden. Hoe krapper de bocht wordt, hoe meer je moet afdraaien en hoe langer je armen moeten zijn. In de extreemste gevallen moet je uit je stoel naar voren gaan hangen. Dat is vooral zo wanneer je links afdraait, omdat de gashendel dan erg ver van je af komt te staan. Je kunt eventueel overwegen om de kont van het gevaarte te plaatsen met de remmen, die erg krachtig zijn en vooral op de achtertrein werken, waar het gewicht en het contact oppervlak met de weg het grootst zijn.

Een ander manoeuvre dat in het begin delicaat kan zijn , is remmen en tegelijk terugschakelen. Beide benen hangen dan wat in de lucht terwijl je naar één hand op het stuur hebt. Gaandeweg leer je dat op een meer ontspannen manier te doen en ga je een stootje gas geven tussen de gangwissels. Zodra je dat allemaal onder de knie hebt, kun je zeggen dat alles met wat meer vanzelfsprekendheid begint te gaan.

Wat echter nooit voorbijgaat, zijn de trillingen en schokken die je in je hielen voelt wanneer je voeten op de grote, stugge rooster rusten. Een bekleding had hier soelaas kunnen brengen, maar dat zou er weinig elegant uitzien. Of hoe stijl soms belangrijker is dan al de rest. Doordat je met armen en benen gesterkt zit, vang je uiteraard veel wind. Toch blijft het draaglijk, zelfs bij hogere (legale) snelheden op de snelweg. Wanneer je harder gaat rijden, worden de luchtwervelingen in je nek al gauw vermoeiend. Maar dat is niet de roeping van een dergelijk voertuig. Je schept veel meer plezier door op je gemak te gaan cruisen met je partner, die als een prins(es) over je schouders heen kijkt.

Budget

De prijzen beginnen vanaf 22.000 euro, maar als je naar automaat versie gaat met een paar opties gaat de prijs al snel over de 30.000 euro. Dat is vier keer zoveel als een basismotor in het roadster segment. Hier is de Boom licht in het voordeel omdat ze de handgeschakelde versie in het gamma behouden, hetgeen een goedkoper alternatief biedt. Dan is er nog een heel gamma aan mogelijkheden tot personaliseren waarmee je je trike naar wens kunt uitrusten, waar het cliënteel uiteraard helemaal gek op is. Het prijskaartje ligt dus dichter bij dat van een middenklasser berline auto dan bij dat van een motor.

Regelgeving

Heb je je autorijbewijs voor 2013 gehaald, dan volstaat een rijbewijs B. Voor rijbewijzen afgeleverd vanaf 2013 moet je een motorrijbewijs hebben (In België vindt men altijd wel wat om het ingewikkeld te maken). De trike wordt trouwens ook als een motorfiets beschouwd wat het parkeren betreft. Het belastingstelsel is als een motorfiets in België hetgeen een bijkomend voordeel oplevert: je moet er (nog) niet mee naar de keuring, een zorg minder.

In België is het tevens verplicht een helm te dragen, aangezien de trike wordt ingeschreven als Motor

Besluit

De trike haters zullen ongetwijfeld heel wat argumenten hebben wanneer ze zijn proces opmaken. Natuurlijk bieden driewielers niet het compacte formaat, de wendbaarheid of vinnigheid van een motorfiets, maar ze hebben wel de verdienste dat ze hun passagier op zijn gemak stellen, terwijl ze tegelijk het gevoel van vrijheid bieden dat je op een motorfiets ervaart. Je hebt de trike ook snel onder de knie en hij wekt sympathie op bij de allerjongsten. Je kunt hem echter wel zijn forse prijskaartje aanwrijven maar voor de rest zijn er heel wat redenen om voor zo’n trike te bezwijken.

De mening van een passagier:

De voorkant van een motorfiets, de achterpartij van een auto: het concept is al even intrigerend als verleidelijk en weet duidelijk heel wat fans te winnen bij het vrouwelijk geslacht. Vanwege al de bekende nadelen ben ik niet echt fan van een motorfietsen , maar de trike stelde me van bij de eerste meters op mijn gemak door zijn stabiliteit, die inherent is aan zijn driewielige concept. De schrik om het evenwicht te verliezen in een bocht of in de regen verdwijnt volledig. Bovendien word je werkelijk vertroeteld op het brede en zachte zitkussen met grote armsteunen achteraan. Op die manier toren je boven je triker uit en proef je ten volle het plezier van het rijden in open lucht. Je bent dus niet langer een zandzak die in de weg hangt van de bestuurder van een tweewieler. Kortom terwijl een motorfiets bij sommige koppels een voortdurende bron van conflicten is, kan deze hermafrodiete machine een interessant alternatief vormen omdat de passagier zich op zijn of haar gemak voelt. En zo wordt in heel wat huishoudens de vrede gehandhaafd.

Tip

We raden zeker aan eerst een trike te huren voor een dag of weekend. Op die manier kan je ondervinden hoe het voelt om met een trike te rijden en of het iets voor jouw is, zonder daarvoor eerst een forse investering te moeten doen.

Je kan een trike huren bij volgende trike dealers:

  • DLG Trike Service: Kerkhofstraat 23, 9420 Erpe Mere. 0475/86 06 55
  • Trike Center Belgium: Grote Baan 36, 3540 Herk De Stad. 0475/21 16 46
  • Croix Blanche: Chaussée d'Arlon 58, 6600 Bastogne. 061/21 34 01